17 Agustus 2017

Dirgahayu Republik Indonesia Ke-72, Merdeka!








"Merdeka untuk menolak pengaruh pikiran picik dogmatis yang ingin membelenggu jiwa kita. Merdeka untuk hidup damai dalam keberagaman dan maju bersama." ~ Kurnia JR

Jayalah selalu Indonesia!

5 Juli 2017

Frankie the Dancing Frog

Story by Viona Patricia

“You are special.”

Once upon a time...

There was a thin frog who lives under an apple tree. His name is Frankie. Frankie loves to sing. He sings in the morning, and sings before he sleeps at night. But everybody knows that frogs do not sing. So they don't have good voice like the birds.


One sunny day, Frankie is singing loudly. His voice is harsh. Three yellow birds on the apple tree interrupt, "Hey, please stop your singing, Frankie. It's our part to sing in the morning." So the yellow birds do what they like to do every morning. They sing, and their voices are so clear and beautiful. Frankie feels so sad. "I wish I had voice like the birds." Frankie wishes in his heart.

At noon, after his lunch time, Frankie plays in the pond near the apple tree. In the pond, he sees a beautiful swan. She is passing by and dancing beautifully. She spreads her white feathered wings. The sun is shining over her gracious dancing. Frankie looks at her in awe and says, "I wish I could dance so beautifully, like the swan."


So Frankie tries his move, he spreads his tiny long arms, he twirls around with his long legs, and he trips his own pace. Oh! He cannot dance like the swan. Frankie feels so embarrassed, and so sad.
"Why can't I be like the birds who sing so beautifully? Why can't I be like the swan who dance so graciously?"


Frankie asks himself as he watches his reflection on the water. He begins to cry.
"Why am I a frog?" Frankie sobs. He was sulked in tears.
"Don't cry, Frankie. Maybe you should practice more." says Bubu the Butterfly.
"Or maybe you can ask the birds and the swan to teach you." says Bobby the Bee.
"I'll try." Frankie smiles.


The next morning, Frankie asks the yellow birds on the apple tree. "Please teach me to sing, little birdie." 
"Okay. We can teach you." the oldest yellow bird says.
"Oh happy daaayy... Oh happy daaayyy..." sing the birds.

"Ooooh happy daaayy... Oh haaaapyy dayyy..." imitates Frankie, trying to sound like the birds. But the birds laugh at his voice, because his singing sound like somebody has caught flu.


So, the birds say, "You cannot sing like us, Frankie. You're a frog. A frog doesn't sing."
Frankie feels sad again. He gives up singing. But he still can do dance like the swan. So he comes to the pond and asks for the swan to teach him how to move like her.
"Please, teach me how to dance like you do." Frankie asks the swan, as she passes by.

"Well, it's easy, you just have to spread your wings like this," the swan shows her move, "...and twirl your body slowly."

Frankie tries the move. He spreads his thin arms, and twirls around slowly. But again, he loses his balance and trips himself. Frankie falls into the water, and hears the swan laugh at him.


"I am a swan, I am created to dance like this. But you are a frog, Frankie. You aren't supposed to do my moves." says the swan, chuckling.

Frankie feels so sad. He begins to think he cannot do anything. He cannot sing, nor dance. He is a frog, not a bird or a swan! Frankie sobs, and decides to return home.
Now in the small living room under the apple tree, Frankie sits on a stool. He asks himself, "What can I do?"

"Why are you so sad?" A voice so calm comes from near where Frankie sits. 
Frankie replies, "Who are you? Where are you?"
"I'm here." comes the sound from the fallen leaves near Frankie. "I'm Willie the Silk Worm."

"Oh, hello, Willie. I'm Frankie. Nice to meet you." Frankie tries to see Willie. Willie is small and green. Yet, his face looks smart. He is a silk worm. A silk worm can make very soft clothes.

"Why are you sad, Frankie?" asks Willie the Silk Worm.

"Because I cannot sing like the birds, I cannot dance like the beautiful swan." replies Frankie, sobbing. "I think I can't do anything."


"Look at me. I'm small, and I cannot move like the swan moves. But I am not sad. Because I can do something good. I produce good clothing. Listen, Frankie. Every creature is unique. You are a frog, and you are unique because you do what frogs do. Do what you can do, Frankie."

"What I can do? Hmmm..." Frankie thinks hard. He walks around his chair.

"Ouch!" Frankie suddenly stomps on a piece of wood and stumbles. "Whoaa..." Frankie shrieks, keeping his balance. 

THUMP. THUD. THUD. 

"Hey, this wood sounds!" Frankie shouts excitedly.

THUMP. THUD. THUD.
THUNK. THUMP. THUD.

"Hey, this is fun!" Frankie stomps his feet on the wood, again and again.

THUMP. THUD. THUD.
THUNK. THUMP. THUD.
*tapping dance music*

"Look, this thing sounds very cool!" Frankie shouts, moving his legs and body so happily. Sweat is all over his body. He enjoys his new activity so much.

"Ah, you're doing tap dancing! Now you know what you can do, Frankie!" Willie says, clapping his hands!


"Ha! This is fun! Now I know what I can do!" Frankie is so much thrilled. He wants to show his moves to his friends; the swan, three yellow birds, Bubu the butterfly, and Bubba the bee.

So he steps out of his living room, with a long black hat on his head, and shiny black shoes on his legs, Frankie brings the piece of wood to the lakeside, and begins to perform.

"Ladies and gentlemen, here comes, Frankie the Dancing Frog!" Willie announces merrily.

THUMP. THUD. THUMP. THUD.
THUD. THUMP. THUMP. THUD.

The swan, Bubba the Bee, and Bubu the butterfly joins the show, they're dancing with Frankie. While three yellow birds do the singing. What an exciting performance! Frankie's friends are enjoying it!


"I don't have to be a bird or a swan to make people smile. I can do my dance! Tap dancing!"

THUMP. THUD. THUMP. THUD.

Clapping hands are heard everywhere. Now the animals in the forest are gathering around Frankie and everybody loves Frankie's dance! Then, Frankie ends his dance with a bow. He takes his hat off, and bend his back.

Now Frankie understands, he doesn't need to be a bird or a swan, because he is special in his way.

***

14 Juni 2017

Buku Rori Si Pelupa


Akhir Mei 2017 saya mendapat kiriman dari editor bukti terbit buku cerita bergambar Rori Si Pelupa. Buku yang baru saja terbit ini masih satu seri dengan Olli Si Penakut. Berkisah tentang tikus tanah bernama Rori yang lupa jalan pulang ke rumah setelah membeli seikat bunga untuk neneknya. Karena lupa, Rori jadi nyasar ke mana-mana hingga nyasar ke kamar mandi Robi Rubah! Rori tidak menyerah untuk terus menggali tanah sambil mengingat-ingat dan mencari jalan kembali ke rumahnya.



Sewaktu menggarap ilustrasi cerita ini saya jadi ingat diri saya sendiri yang sering nyasar kalau melewati gang atau jalan-jalan kecil. Buat saya, rasanya semua gang itu tampak serupa. Saya harus berputar-putar dulu di jalan yang sama, kadang sampai jauh ke mana-mana, hingga akhirnya menemukan jalan yang benar. Kadang dalam menjalani hidup juga suka begitu, kan? :D



Saya selalu bersemangat saat mengerjakan ilustrasi yang ceritanya benar-benar saya suka. Mudah bagi saya membayangkan gambarnya, apalagi jika sang editor memberi kebebasan kepada saya ketika menggarap ilustrasinya, selama ilustrasi sesuai dengan ceritanya. Meski ada revisi gambar di sana-sini dan ada sedikit kesalahan pada cetakannya (menurut editor, akan diperbaiki pada cetakan kedua dan seterusnya), saya tetap senang. Entah kenapa, saya suka ketawa lihat gambar sendiri. :))

Judul: Rori Si Pelupa
Cerita: Susan Monalusia
Ilustrasi: Aldriana Amir
Bahasa: Indonesia
Penerbit: Erlangga for Kids, 2017

8 Mei 2017

25 April 2017

Mainan Tidak Kesampaian

Ada ngga sih mainan yang ngga pernah kesampaian sewaktu teman-teman masih kecil? Zaman SD, saya ingin banget punya Nintendo tapi ngga pernah dibelikan oleh papa saya. Entah kenapa, mungkin beliau ngga mau anak-anaknya lupa belajar karena kebanyakan main video game. Saya cuma bisa ikut main Nintendo di rumah teman saya yang satu kompleks. Waktu itu ada empat teman kompleks yang punya Nintendo. Saya juga sempat ikut undian berhadiah Nintendo dari permen Pindy Pop yang muncul di majalah Bobo, sayangnya saya ngga pernah menang.

Ketika liburan sekolah tiba, papa saya beli komputer baru. Komputer pertama kami. Komputer IBM tahun 80-an dengan layar hitam dan tulisannya hijau, masih menggunakan MS-DOS dengan disket (floppy disk) ukuran 8 inchi. Komputer ini digunakan papa saya untuk mengerjakan tugas-tugasnya. Beliau juga mengajarkan kami menggunakan komputer. Kami belajar mengetik pakai Wordstar, menggambar di program Paint, dan main game. Tapi saya lebih senang menggambar di program Paint dan main game. Ngga banyak disket game yang kami punya saat itu, jadi ngga banyak pula game yang saya mainkan. Ada beberapa game komputer (PC/DOS) kala itu yang sering saya mainkan sendiri atau bersama adik dan kakak saya di rumah.

1. Frogger (1983)

Game komputer pertama saya sewaktu SD. Gregetan mainnya. Apalagi kalau baru mulai kodoknya sudah ketabrak mobil, kecebur kali, atau kena buaya. Huaaaa!

2. Digger (1983)

Saya sukaaaa sekali main ini. Deg-degan abis! Makin tinggi level-nya, semakin cepat permainannya. Pokoknya seru, seru, seru! Saya baru boleh main ini kalau sudah mandi sore. :))

3. PAC-MAN (1983)

Ini juga bikin deg-degan kayak Digger, kejar-kejaran, apalagi kalau "setan"-nya sudah mendekat, bakalan panik sendiri. Saya juga sempat punya mainan papan (board game) PAC-MAN. :D


4. Galaxian (1983)

Main game ini berasa seperti di luar angkasa. Asyik, tembak-tembak terus.

5. Tetris (1987)

Sebelum ada gimbot-nya (game watch), saya main Tetris versi ini di komputer.

6. Prince of Persia (1989)

Saya tahu game ini dari teman sebangku sewaktu kelas 1 SMP, namanya Sierra. Orangnya cuek, doyan main game PC, dan baik banget. Saya sampai dipinjemin disket game-nya buat di-copy. Dan ternyata emang seruu!

Keenam video di atas saya ambil via youtube yang sama persis seperti saya mainkan sewaktu kecil dulu. Nostalgia banget, deh! Sebagai anak yang besar di tahun 90-an, saya ngga pernah kesampaian punya Nintendo, tapi pada waktu itu bukan masalah buat saya karena game di komputer pun ngga kalah seru (walau game yang saya mainkan itu-itu saja. Hahaha). Saya makin jarang main video game ke rumah teman dan keinginan punya Nintendo juga langsung pudar. Sekarang saya malah jadi kangen game komputer dengan tampilan zaman dulu. Sudah lama sekali saya ngga main game komputer. Selama ini komputer hanya saya gunakan untuk kerja, kerja, kerja. :))